Συμβουλές για την υπέρβαση της συνεξάρτησης | Διακοπή της συνεξάρτησης

0
Συμβουλές για την υπέρβαση της συνεξάρτησης | Διακοπή της συνεξάρτησης

Το να είσαι σε μια συνεξαρτώμενη σχέση μπορεί να είναι κουραστικό και απογοητευτικό. Συμβουλές μάθησης για να ξεπεράσετε τη συνεξάρτηση μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε τη σχέση σας και να βοηθήσετε τους γύρω σας να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Στο Northpoint Recovery, αναγνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να ξεφύγετε από μια ανθυγιεινή σχέση. Βρείτε περισσότερους πόρους για την κατανόηση της συνεξάρτησης και του εθισμού καλώντας στο 208.486.0130.

Τι είναι η Συνεξάρτηση;

Συνεξάρτηση είναι όταν ένα άτομο είναι τόσο απελπισμένο να κρατήσει τον σύντροφό του που καταφέρνει σε επώδυνες, συχνά επικίνδυνες διαδρομές. Τα σημάδια μιας συνεξαρτώμενης σχέσης περιλαμβάνουν την άρνηση ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε από την κατάχρηση έως την αγνόηση ενός εθισμού που έχει ο σύντροφός σας. Αντί να πείτε κάτι κατηγορηματικά, μπορεί να χορέψετε γύρω από τα προβλήματα ή να μην πείτε τίποτα. Εάν είστε συνεξαρτώμενοι και δεν είστε εθισμένοι σε τίποτα, μπορεί να είστε ένας ενεργοποιητής. Ενώ το άτομο που παλεύει με τον εθισμό συνεχίζει να συμπεριφέρεται ανάρμοστα, μπορείτε να το καλύψετε για να διατηρήσετε την εικόνα της λειτουργικής ζωής στους άλλους.

Τι συμβαίνει όταν είστε συνεξαρτώμενοι;

Αυτά είναι μερικά από τα κοινά πράγματα που μπορείτε να κάνετε εάν είστε σε μια συνεξαρτώμενη σχέση:

 • Αφήνετε τον εαυτό σας να χειραγωγείται και να ελέγχεται από κάποιον άλλο.
 • Νοιάζεσαι τόσο πολύ για κάποιον που οι ανάγκες σου παύουν να έχουν σημασία.
 • Θυσιάζεις ό,τι χρειάζεσαι για κάποιον άλλον.
 • Χάνεις την αίσθηση της ταυτότητάς σου.
 • Αναλαμβάνετε την ευθύνη για τα λάθη των άλλων.
 • Κρατάτε τη σχέση με κάθε κόστος.
 • Δυσκολεύεστε να μιλήσετε κατηγορηματικά.
 • Προσπαθείς να είσαι τέλειος.
 • Δυσκολεύεσαι να είσαι ειλικρινής για τα συναισθήματά σου.
 • Συμμετέχετε σε επικίνδυνες, επικίνδυνες ή παράνομες συμπεριφορές.
 • Μπορεί ακόμη και να αγοράσετε ναρκωτικά για έναν σημαντικό άλλο.

Εάν είστε με έναν εξαρτημένο, θα θυσιάσετε όλες τις δικές σας ανάγκες για να τον φροντίσετε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διαχείριση της ζωής που έχουν εγκαταλείψει λόγω του εθισμού τους.

Το να είσαι σε σχέση με κάποιον που παλεύει με τον εθισμό

Όταν πιαστείτε στον κύκλο ενός συνεξαρτώμενου συντρόφου, μπορείτε να επιτρέψετε στον σύντροφό σας να συνεχίσει τον εθισμό του. Μπορεί να το κάνετε επειδή φοβάστε να μιλήσετε μαζί τους ή μπορεί να είναι θέμα φόβου ότι θα χάσετε αυτό που έχετε. Μπορούν να εξαρτηθούν από εσάς για να καλύψουν τη ζημιά που προκαλούν. Δεν θέλετε να χάσετε την οικογένειά σας ή τη ζωή σας.

Η συνεξάρτηση, εν μέρει, συνεπάγεται τη δυνατότητα στον εθισμό του συντρόφου σας να συνεχίσει να τον κρατά. Ενώ η συνεξάρτηση μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε σχέση, είναι πιο γνωστή ως μια συνεργασία που περιλαμβάνει εθισμό. Η άρνηση του προβλήματος ενώ προσπαθεί να ελέγξει την κατάχρηση ουσιών ή την συγκάλυψη επιτρέπει στο άτομο που αγωνίζεται να συνεχίσει να χρησιμοποιεί χωρίς συνέπειες. Ο συνεξαρτώμενος σύντροφος συχνά αισθάνεται απαραίτητος και επιθυμητός, κάτι που είναι ένα κενό που προσπάθησαν να καλύψουν όλη τους τη ζωή.

Βρείτε την εσωτερική σας δύναμη για να αφήσετε τις συνεξαρτώμενες συμπεριφορές

Ως κάποιος σε μια συνεξαρτώμενη σχέση, πιθανότατα δεν έχετε χρησιμοποιήσει την εσωτερική σας δύναμη. Κάτι τέτοιο θα σας ωθήσει να βοηθήσετε τον σύντροφό σας ή μέλος της οικογένειάς σας ανεξάρτητα από τον φόβο σας. Ακόμα κι αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει την εσωτερική σας δύναμη στο παρελθόν, μόλις το κάνετε, θα μπορέσετε να ξεπεράσετε τον φόβο που σας κρατάει στη δυσλειτουργική ζωή που κάνετε.

Ανεξάρτητα από το τι λέει ο σύντροφός σας, θα μπορέσετε επιτέλους να ακούσετε τη διαίσθησή σας που θα σας καθοδηγήσει να κάνετε πραγματικά αγαπημένες επιλογές. Για να έρθετε σε επαφή με τον εσωτερικό σας εαυτό, σκεφτείτε τις παρακάτω συμβουλές για να ξεπεράσετε τη συνεξάρτηση:

 • Εγγραφείτε σε μια ομάδα υποστήριξης – Μερικές ομάδες δώδεκα βημάτων μπορεί να είναι χρήσιμες.
 • Διαλογιστείτε – Μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε καθημερινές επιβεβαιώσεις ή να οραματίζεστε το είδος της ζωής που θα θέλατε να έχετε.
 • Οραματιστείτε – Φανταστείτε ότι ο σύντροφός σας είναι ένα στοργικό άτομο που δεν χρειάζεται πλέον να το φροντίζετε εξαιτίας του εθισμού.

Το να έρθετε σε επαφή με τον εαυτό σας είναι ένα κρίσιμο βήμα για να ξεφύγετε από την συνεξάρτηση.

Σταματήστε να είστε συνεργάτης στην ασθένειά τους

Εάν έχετε έναν σύντροφο που παλεύει με τον εθισμό και αγνοείτε τα προφανή σημάδια, του δίνετε τη δυνατότητα να συνεχίσει. Αυτό ακριβώς είναι η συνεξάρτηση, το να επιτρέπεις στον εαυτό σου να περάσει τον πόνο για να σώσεις κάποιον άλλο. Κλείνεις το μάτι όταν σου κάνουν βλαβερά πράγματα για να τα διορθώσεις. Μένεις μαζί τους και συνεχίζεις να μην λες τίποτα καθώς κινούνται προς τα κάτω. Μπορεί να πιστεύετε ότι αγνοείτε την κατάσταση και συνεχίζετε τη σχέση εξάρτησης από αγάπη. Ενισχύετε τη συνήθειά τους να χρησιμοποιούν επειδή μεταδίδει ότι αποδέχεστε αυτό που κάνουν. Η ικανοποίησή σας προέρχεται από τη φροντίδα των άλλων που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη διαχείριση της ζωής του εθισμένου συντρόφου σας.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτού που νομίζετε ότι κάνετε για τον σύντροφό σας και της πραγματικότητας των πράξεών σας. Όταν αλλάζεις τη συμπεριφορά σου, αρχίζεις να βοηθάς τον σύντροφό σου. Κατά μία έννοια, ρίχνετε ένα κλειδί στο σχέδιό τους να συνεχίσουν να αγνοούν τον εθισμό. Μόλις βρείτε τη δύναμή σας, θα είναι πιο εύκολο να θέσετε όρια στον εαυτό σας. Γνωρίζοντας τι δεν είναι πλέον ανεκτό και δεν αφήνουμε τα πράγματα να περάσουν ανείπωτα θα αρχίσει να αλλάζει τη δυσλειτουργική δυναμική. Όταν ο σύντροφός σας συνειδητοποιεί ότι δεν έχει πλέον σύντροφο για να προστατεύσει την ασθένειά του, είναι πιο πιθανό να αναζητήσει βοήθεια ή να προχωρήσει μόνο μέσω του εθισμού. Αυτή είναι η επιλογή τους, φυσικά, αλλά τουλάχιστον δεν τους βοηθάτε πλέον να βλάψουν τον εαυτό τους.

Βρείτε Βοήθεια στο Northpoint Recovery

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε περισσότερες συμβουλές για να ξεπεράσετε τη συνεξάρτηση εάν δυσκολεύεστε. Με την υποστήριξή μας, μπορείτε να αρχίσετε να παίρνετε τον έλεγχο της ζωής σας και να σταματήσετε να ενεργοποιείτε τον εθισμό κάποιου άλλου. Δεν θέλετε να χάσετε την οικογένειά σας ή τη ζωή σας, γι‘ αυτό απευθυνθείτε σήμερα για βοήθεια. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Επικοινωνήστε με το Northpoint Recovery στο 208.486.0130 για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπέρβαση της συνεξάρτησης.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar