Πώς να βοηθήσετε ένα εξαρτημένο μέλος της οικογένειας

0
Πώς να βοηθήσετε ένα εξαρτημένο μέλος της οικογένειας

Όταν πρόκειται να βοηθήσετε ένα μέλος της οικογένειας με έναν εθισμό, μπορεί να είναι δύσκολο και συντριπτικό. Πολλά μέλη της οικογένειας νιώθουν αδύναμα και αβοήθητα μπροστά στον εθισμό του αγαπημένου τους προσώπου. Ανησυχούν επίσης για τη δική τους ασφάλεια, καθώς και για το τι μπορεί να συμβεί αν λάβουν μέτρα για να βοηθήσουν το άτομο με τον εθισμό.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για οικογένειες που θέλουν να βοηθήσουν τους αγαπημένους τους με τον εθισμό. Το πρόγραμμα οικογενειακής θεραπείας στο Northpoint Recovery έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις οικογένειες να θεραπεύσουν από κοινού τον εθισμό. Καλέστε σήμερα στο 208.486.0130 για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματά μας και τις επιλογές θεραπείας εθισμού σας.

Προειδοποιητικά σημάδια εθισμού

Η γνώση των σημείων και των συμπτωμάτων του εθισμού είναι το κλειδί για να μπορείτε να αναγνωρίσετε πότε ένα μέλος της οικογένειας χρειάζεται βοήθεια. Μερικά προειδοποιητικά σημάδια εθισμού περιλαμβάνουν:

 • Απώλεια ελέγχου στη χρήση ναρκωτικών, όπως η αποτυχία μείωσης ή διακοπής της χρήσης παρά τις προσπάθειες να γίνει κάτι τέτοιο
 • Σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου μειωμένου ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε ήταν ευχάριστες ή αύξησης επικίνδυνων συμπεριφορών
 • Δυσκολία στις σχέσεις λόγω χρήσης ναρκωτικών
 • Σωματικές αλλαγές, όπως απώλεια βάρους ή αλλαγές στον ύπνο και την όρεξη
 • Όλο και πιο απομονωμένη συμπεριφορά και αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων
 • Οικονομικά θέματα λόγω χρήσης ναρκωτικών
 • Παραμέληση ευθυνών στο σπίτι, την εργασία ή το σχολείο λόγω χρήσης ναρκωτικών
 • Νομικά προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών

Είναι σημαντικό τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι να γνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια και τα συμπτώματα του εθισμού στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Εάν υπάρχει κάποιο από τα παραπάνω σημεία και συμπτώματα, είναι σημαντικό να παρέμβετε και να ενθαρρύνετε το άτομο να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια από έναν εξειδικευμένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Ο εθισμός είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση και με την κατάλληλη θεραπεία είναι δυνατή η ανάρρωση.

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο εθισμός δεν είναι μια ηθική αδυναμία αλλά μάλλον μια περίπλοκη ιατρική κατάσταση. Είναι απαραίτητο να υποστηρίξετε και να κατανοήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο στο ταξίδι του προς την ανάκαμψη.

Πώς να βοηθήσετε ένα εξαρτημένο μέλος της οικογένειας

Κανείς δεν πρέπει να περάσει μόνος του τον αγώνα του εθισμού. Εάν έχετε ένα μέλος της οικογένειας ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που παλεύει με τον εθισμό, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το βοηθήσετε να επανέλθει στο σωστό δρόμο.

Μίλα τους

Μιλήστε στο αγαπημένο σας πρόσωπο για το πρόβλημά του με συμπονετικό και μη επικριτικό τρόπο. Είναι κρίσιμο να είσαι κατανοητός και υποστηρικτικός, όχι συγκρουσιακός. Ενθαρρύνετέ τα να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια και βεβαιωθείτε ότι ξέρουν ότι είστε δίπλα τους με αγάπη και υποστήριξη.

Συζητήστε για τη λήψη επαγγελματικής βοήθειας

Μάθετε τι είδους θεραπεία εθισμού είναι διαθέσιμη στην περιοχή σας και ερευνήστε τις διάφορες επιλογές που μπορεί να είναι κατάλληλες για το αγαπημένο σας πρόσωπο. Εξετάστε τα πάντα, από τη θεραπεία μέχρι τα προγράμματα διαμονής και τις ομάδες υποστήριξης. Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες τους και παρέχετε στον αγαπημένο σας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Μην τα παρατάς

Η ανάκαμψη είναι δυνατή και με τη σωστή βοήθεια και πόρους, το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να επανέλθει σε καλό δρόμο. Δώστε τους ενσυναίσθηση και κατανόηση, δώστε τους όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές θεραπείας και μην ξεχάσετε να φροντίσετε και τον εαυτό σας. Με τη σωστή υποστήριξη, το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να βρει τον δρόμο της επιστροφής σε μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Θυμηθείτε να βοηθήσετε και τον εαυτό σας

Αυτό είναι απίστευτα σημαντικό. Η αντιμετώπιση των εξαρτημένων μελών της οικογένειας μπορεί να είναι αγχωτική, συναισθηματική, δύσκολη και συντριπτική. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης και να συνδεθείτε με άλλους που καταλαβαίνουν τι περνάτε. Πολλά κέντρα θεραπείας απεξάρτησης διαθέτουν πόρους για μέλη της οικογένειας ατόμων που παλεύουν με την κατάχρηση ουσιών.

Τα οφέλη από τη λήψη επαγγελματικής βοήθειας για τον εθισμό

Όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του εθισμού, η επαγγελματική βοήθεια είναι απαραίτητη. Με το σωστό είδος υποστήριξης και καθοδήγησης, ο καθένας μπορεί να ξεπεράσει τον εθισμό του και να επιστρέψει στον δρόμο για μια υγιή ζωή χωρίς ουσίες. Εδώ είναι μερικά από τα πολλά οφέλη της αναζήτησης επαγγελματικής βοήθειας για τον εθισμό:

 • Βελτιωμένη υγεία – Η επαγγελματική θεραπεία αυξάνει τις πιθανότητες ενός ατόμου να επιτύχει και να διατηρήσει νηφαλιότητα. Η θεραπεία μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συνολική σωματική υγεία, καθώς ο εθισμός συχνά οδηγεί σε μακροχρόνιες βλάβες σε όργανα και άλλα σωματικά συστήματα.
 • Μειωμένος κίνδυνος υποτροπής – Η επαγγελματική θεραπεία βοηθά τα άτομα να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν τα ερεθίσματα και τις παρορμήσεις με υγιή τρόπο. Αυτό μειώνει τις πιθανότητές τους να υποτροπιάσουν μετά το τέλος της θεραπείας.
 • Βελτιωμένη ποιότητα ζωής – Η επαγγελματική βοήθεια μπορεί να παρέχει στα άτομα την υποστήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Αυτό περιλαμβάνει βελτιωμένες σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους, καθώς και πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον.
 • Αυξημένη αυτοεκτίμηση – Ο εθισμός συχνά επηρεάζει την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου, αλλά η επαγγελματική θεραπεία μπορεί να το βοηθήσει να την ξαναχτίσει. Η θεραπεία παρέχει στους ανθρώπους την ευκαιρία να μάθουν πώς να αποδέχονται και να αγαπούν τον εαυτό τους, ενώ παράλληλα μαθαίνουν πώς να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους.

Λαμβάνοντας το σωστό είδος βοήθειας, τα άτομα μπορούν να απελευθερωθούν από τον εθισμό και να ξεκινήσουν το ταξίδι προς μια πιο υγιή ζωή. Η επαγγελματική θεραπεία είναι ένα ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης και μπορεί να παρέχει στα άτομα την υποστήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζονται για να κάνουν ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή τους. Με την κατάλληλη θεραπεία, ο καθένας μπορεί να ξεπεράσει τον εθισμό και να ζήσει μια ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή.

Λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε στο Northpoint Recovery

Ο εθισμός επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια, όχι μόνο αυτούς που παλεύουν με την κατάχρηση ουσιών. Το Northpoint Recovery βοηθά τις οικογένειες να ξαναχτίσουν τις σχέσεις τους, τις δεξιότητες επικοινωνίας και τα υγιή όριά τους, ώστε να μπορούν να θεραπεύσουν μαζί από τον εθισμό. Καλέστε το 208.486.0130 ή συμπληρώστε την ηλεκτρονική μας φόρμα επικοινωνίας για να μάθετε πώς το πρόγραμμα οικογενειακής θεραπείας θα μπορούσε να βοηθήσει εσάς και τους αγαπημένους σας σήμερα.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar